Scoala Sanitara
  0239.662.611
  scoalasanitara@gmail.com
  Bulevardul Independentei, Nr. 238, Braila
"Nici o misiune nu este mai nobila decat aceea de a-ti sluji aproapele."
scoalasanitara@gmail.com
1991-2013 SANATATE SI TEMPERANTA BRAILA
Back to pagina medicului
Hipertensiunea arterială - o boală vindecabilă
   În postarea  ”Hipertensiunea si legile sănătătii”  am prezentat conceptul de „legi ale sănătății” și am arătat că aplicarea acestuia oferă un mare avantaj în prevenirea și tratarea bolilor, inclusiv a hipertensiunii arteriale (HTA). În această postare vom lua în discuție o dogmă medicală veche, adânc înrădăcinată în mintea cadrelor medicale și a pacienților: aceea că odată instalată, HTA nu se poate vindeca.

   Eu însumi obișnuiam până în urmă cu câțiva ani să-mi avertizez pacienții că din moment ce au fost diagnosticați cu această boală vor avea nevoie de medicamente toată viața.

  Într-adevăr, practica de zi cu zi, în spitalele și cabinetele medicale obișnuite, te face să ajungi la această concluzie. Rareori întâlnești cazuri la care tensiunea arterială (TA) să se normalizeze, chiar și printre pacienții disciplinați. Această situație ne face să credem că s-a produs o deteriorare ireversibilă în structura sau funcția arterelor pacientului. Nu avem idee despre ce deteriorare ar putea fi vorba, dar practic ajungem să gândim că vindecarea nu e posibilă și singura soluție ar fi administrarea permanentă a antihipertensivelor.

   Realitatea este alta: inflamația din vasele hipertensivului este reversibilă, dar nu se poate obține cu „jumătăți de măsură”. Iată rezultatele unui studiu efectuat pe 73 de pacienți cu HTA, care au participat la un program de trei săptămâni la Institutul Weimar din California. Vârsta medie a grupului a fost de 65 de ani. Programul aplicat la acest institut este similar cu cel de la centrele de sănătate Herghelia și Podiș, din țara noastră. Dieta a fost strict vegetariană, cu mese la ore fixe, fără gustări. Orice substanță toxică (tutun, alcool, cafea) a fost complet eliminată. Pacienții au consumat apă din belșug și au urmat un program de exerciții fizice regulate. Iată rezultatele:
   •TA medie la începutul programului: 150/81 mmHg
   •TA medie la sfârșitul programului: 129/79 mmHg
   •Procentul de reducere a medicației antihipertensive = 80%
  Peste 90% dintre pacienți erau pe cel puțin un medicament pentru controlul TA când au intrat în program. În ciuda acestui fapt, valorile medii ale TA erau peste normal. La sfârșitul programului numai 20% mai aveau nevoie de medicamente antihipertensive; chiar și aceștia au redus semnificativ doza folosită. Normalizarea TA a impus renunțarea la medicație.

   Aceste date nu sunt neobișnuite pentru noi, cei care lucrăm în astfel de centre. HTA se poate vindeca, dacă pacientul își ia ca țintă personală cunoașterea și păzirea atentă a legilor sănătății. Este adevărat, predispoziția genetică, sensibilitatea, rămâne. Dacă pacientul se întoarce la vechile obiceiuri rele, va deveni din nou hipertensiv.

    Ce facem cu medicamentele? Are vreun rost să le mai folosim, de vreme ce putem vindeca HTA printr-un stil de viață sănătos? Nu pot fi de acord cu cei care resping total ideea de a folosi antihipertensive (sau medicamente, în general), cu atât mai mult cu cât mulți dintre aceștia se îndreaptă spre tot felul de remedii dubioase, insuficient studiate.

   Medicamentele sunt bune. Eu cred că cercetătorii științifici sunt deseori unelte omenești folosite de Dumnezeu pentru vindecarea copiilor Săi. Sunt convins că e o mare binecuvântare să avem la dispoziție un astfel de „arsenal” de tehnici de investigație, de medicamente și de alte mijloace terapeutice. De altfel, înainte de a intra în uz, medicamentele trec printr-un lung și atent proces de verificare a eficienței și siguranței.

   E o idee bună să folosim antihipertensive temporar, pentru protejarea pacientului, până când modificările stilului de viață încep să dea rezultate. Pot apărea dificultăți în lupta cu obiceiurile rele. De asemenea, organismul are nevoie de timp pentru „repararea” leziunilor care deja s-au produs în vasele de sânge. (Pacientul trebuie atenționat că, odată cu scăderea inflamației din vase, e posibil să apară episoade de hipotensiune.) Uneori chiar poate fi nevoie de folosirea permanentă a medicației, mai ales atunci când pacientul nu poate sau nu vrea să adopte un program radical, de genul celui prezentat mai sus.

   Sper că acest articol a adus speranță hipertensivilor. În postările viitoare vom încerca să pătrundem în câmpul vast al legilor sănătății, prezentând date care să ne ajute să raționăm de la cauză la efect, motivându-ne astfel pentru schimbare.

   Articolul a fost publicat în numărul din mai 2012 al revistei "Viață+Sănătate"

   Bibliografie:
•Crane MG, Diehl H, et al. Effect of Lifestyle Modification on Hypertension – citat în cartea „Proof Positive”, autor Neil Nedley.