Scoala Sanitara
  0239.662.611
  scoalasanitara@gmail.com
  Bulevardul Independentei, Nr. 238, Braila
"Nici o misiune nu este mai nobila decat aceea de a-ti sluji aproapele."
scoalasanitara@gmail.com
1991-2013 SANATATE SI TEMPERANTA BRAILA
Back to pagina medicului
Hipertensiunea și legile sănătății
     În postările precedente pe această temă am scos în evidență o greșeală care se face frecvent în tratamentul pacienților cu hipertensiune arterială (HTA): se acordă o importanță exagerat de mare medicației, în timp ce se neglijează parțial sau total instruirea și motivarea pacienților pentru schimbarea stilului de viață. Am arătat că această abordare este irațională, de vreme ce cauza HTA este stilul de viață nesănătos, iar consecința ei va fi protecția inadecvată a pacientului. În acest număr vom vorbi despre recomandările pe care ar trebui să le primească un bolnav.

    Datorită specialității mele, am deseori de-a face cu pacienți hipertensivi. Încă din perioada rezidențiatului, am observat că respectarea recomandărilor dietetice este foarte importantă pentru controlul valorilor tensionale. Oricât de bune ar fi medicamentele administrate și oricât de multe, dacă pacientul nu face un efort pentru corectarea obiceiurilor greșite, nu pot fi obținute rezultate bune.

    Dar am mai observat un lucru: deși valorile tensiunii arteriale (TA) scad când pacientul începe să țină regimul, nu întotdeauna ajung la normal. În multe cazuri, oricât de serios ar adera la recomandările medicului, pacientul rămâne cu valori peste limita superioară a normalului. Asta m-a făcut să am anumite suspiciuni în legătură cu dieta pe care fusesem învățat, în timpul pregătirii mele medicale, să o recomand pacienților.

   Într-adevăr, este o problemă cu sistemul actual de lucru cu bolnavul, nu doar în ceea ce privește dieta hipertensivilor, ci în aproape toate problemele de sănătate. Se merge, în general, pe recomandări diferite pentru afecțiuni diferite. De exemplu, recomandăm dietă hiposodată, adică reducerea consumului de sare, pacienților cu HTA, însă nu și pacienților diabetici, hipertiroidieni, cu probleme respiratorii etc. Similar, recomandăm diabeticilor reducerea consumului de glucide simple (zahăr, miere), însă nu și hipertensivilor sau celor cu insuficiență cardiacă. Pacienții renali trebuie să consume mai puține proteine, dar pacienții cu alte afecțiuni nu au o astfel de restricție.

   Dacă excesul de sare face rău unui hipertensiv, e foarte probabil să facă rău tuturor oamenilor, inclusiv celor sănătoși. Înseamnă că atunci când studiile au demonstrat că sarea crește tensiunea arterială, de fapt s-a descoperit o lege a sănătății. Acum, dacă vrem să creștem șansele de vindecare ale pacienților noștri, ar trebui să le recomandăm reducerea consumului de sare, indiferent de boala pe care o au. Același lucru e valabil și pentru excesul de dulciuri, de proteine, consumul insuficient de apă, lipsa de exercițiu fizic etc.
   În apariția bolilor intervin două categorii de factori: genetici și de mediu. Altfel spus, facem boli diferite în funcție de sensibilitățile pe care le moștenim de la părinți, dar și în funcție de agresiunile la care suntem expuși. Există boli în care factorul genetic este dominant (ex: hemofilia) și boli în care factorii de mediu sunt dominanți (ex: traumatismele). Factorii de mediu, la rândul lor, pot fi sau nu sub controlul nostru. Pot controla în mare măsură ceea ce mănânc, ceea ce privesc, ceea ce ascult, dar nu am controlul asupra condițiile meteo sau asupra atitudinii celorlalți față de mine.

    Adevărata medicină trebuie să se concentreze la maxim pe ceea ce se poate schimba. Nu pot modifica genele pacientului și, așa cum am spus, nici unii factori de mediu. Dar ceea ce se poate schimba sunt obiceiurile, stilul de viață. Nu spun că este ușor, ci doar că este rațional, că este ceea ce putem face mai mult pentru omul pe care dorim să-l ajutăm. Iar în această privință conceptul de legi ale sănătății este indispensabil.

    Legile sănătății – principii de bază:

  1. Există un sistem de legi care guvernează ființa umană;
  2. Boala este rezultatul călcării acestor legi ale sănătății;
  3. Ascultarea de aceste legi este condiția esențială pentru recăpătarea sănătății.

   A fost și este o experiență interesantă să le recomand pacienților să aplice legile sănătății, corectându-și obiceiurile greșite, chiar dacă aparent acestea nu au legătură cu HTA. Adesea le spun: „Dacă veți avea grijă să nu mai mâncați între mese, tensiunea dvs. va scădea.” sau „Dacă reduceți consumul de dulciuri, avem șanse mai mari să controlăm tensiunea.” Bucuria este mare când constat că predicțiile mele se confirmă: la pacienții care aplică sfaturile date, TA scade.

  Vom continua discuția despre acest subiect în postarea ”Hipertensiunea arterială - o boală vindecabilă”

  Articolul a fost publicat în numărul din aprilie 2012 al revistei "Viață+Sănătate"

  Sursa: http://drbratu.blogspot.ro/2013/05/hipertensiunea-si-legile-sanatatii.html